gezonde oliebollen

Bij oud & nieuw horen natuurlijk oliebollen! Helaas kan ik (Merel) heel erg slecht tegen vet en oliebollen worden natuurlijk wel in vet gebakken:( Daarom probeerde ik vandaag een gezondere versie van oliebollen. Het is een beetje een combinatie geworden van een oliebol en een krentenbol, maar wel heel erg lekker en niet vet! Benieuwd hoe je deze heerlijke bolletjes maakt? Lees dan snel verder!

oliebollen

Wat heb je nodig?
175 gram Yoghurt Griekse stijl (0%) appel en kaneel
150 ml sojamelk
150 gram Speltmeel
100 gram Boekweitmeel
21 gram gist
1 zakje bakpoeder
175 gram krenten
1 appel (Elstar)
2 theelepels kaneel
2 eetlepels Agave siroop
Snufje zout

Hoe maak je ze?
Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de krenten weken in lauw water. Schil de appel en snijdt deze in stukjes. Schep vervolgens  het onderste laagje uit de Griekse Yoghurt, waar de appeltjes en kaneel inzitten, en vervolgens de yoghurt in een kom tot je aan de 175 gram zit. Doe vervolgens de sojamelk, het speltmeel, de gist, de bakpoeder, een snufje zout en de Agave siroop erbij. Meng dit tot een glad mengsel. Tenslotte roer je de krenten en de stukjes appel erdoorheen. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel hier in 10 bolletjes op. Zet deze 25 minuten in de oven op 180°C. Als ze goudbruin van kleur zijn, zijn ze gaar en kunnen ze uit de oven:)

Tip: wil je de oliebollen toch liever iets knapperiger? Frituur ze dan op 175°C, 6 minuten in geurloze kokosolie. De oliebollen zullen dan een krokanter jasje hebben.

Merel de Goijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *